Ägarbyte av bil

1. Upprätta ett köpekontrakt:
Innan du genomför ett ägarbyte bör säljare och köpare upprätta ett skriftligt avtal eller köpekontrakt. I kontraktet bör följande uppgifter finnas med:
Säljarens och köparens personuppgifter.
– Bilens märke, modell, registreringsnummer och chassinummer.
– Köpesumma.
– Datum för överlåtelse.
– Signaturer från både köpare och säljare.
2. Betalning:
Se till att betalningen hanteras på ett säkert sätt. Vissa föredrar banköverföring, andra kontant betalning eller bankcheck.
3. Teknisk besiktning:
Om bilen nyligen inte har genomgått en teknisk besiktning kan det vara en bra idé att göra detta innan ägarbytet, särskilt om det nästan är dags för nästa besiktning.
4. Skatteverket och ägarbyte:
Säljaren ska anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen. Detta kan göras via Transportstyrelsens webbplats, via tjänsten ”Ägarbyte online”, eller med hjälp av den blankett som följer med registreringsbevisets del 2.
Köparen behöver bekräfta ägarbytet. Även detta kan göras online eller med den skriftliga blanketten. Det är viktigt att detta sker inom 10 dagar från överlåtelsedatumet.
5. Försäkring:
Köparen bör teckna en bilförsäkring innan bilen används. Många försäkringsbolag erbjuder möjligheten att teckna en försäkring online, via telefon eller i en fysisk butik.
6. Överlämna registreringsbeviset:
Det är viktigt att säljaren överlämnar båda delarna av registreringsbeviset till köparen. Köparen behåller sedan del 1 och skickar in del 2 till Transportstyrelsen om ägarbytet inte utförts online.
7. Beskattning:
Köparen är nu ansvarig för eventuell fordonsskatt. Det är viktigt att hålla koll på när denna skatt ska betalas för att undvika påföljder.
8. Förvaring av dokument:
Spara alltid en kopia av köpekontraktet, kvitton på betalning och andra relevanta dokument som bevis på ägarbytet.
Tips inför ägarbyte!
Kom ihåg att alltid vara noggrann när du utför ett ägarbyte på en bil. Undvik att skriva under några dokument om du är osäker eller om något känns fel. Om du är osäker på något steg eller behöver ytterligare information kan det vara bra att rådfråga Transportstyrelsen eller en juridisk rådgivare.